Medycyna żywienia

Medycyna żywienia jest częścią szerszej dziedziny, jaką jest medycyna funkcjonalna oraz tzw. Lifestyle Medicine, czyli Medycyny Stylu Życia

Medycyna żywienia może być stosowana jako postępowanie terapeutyczne w celu zapobiegania chorobie, powstrzymania jej postępu lub całkowitego wyleczenia Pacjenta.

„Niech żywność będzie
Twym lekarstwem, a lekarstwo
Twoją Żywnością” (Hipokrates)

166132106

Czy umiesz pomyśleć o pysznej kolacji jak o doskonałym lekarstwie?

Dziś lekarze i naukowcy z całego świata przyznają rację słowom wypowiedzianym ponad 2300 lat temu przez Hipokratesa. Czas zacząć patrzeć w ten sposób na to, co mamy na talerzach. Spożywanie posiłków – ta pozornie prozaiczna czynność, z punktu widzenia Medycyny Żywienia, ma kluczowy wpływ na stan naszego zdrowia.

Jakość spożywanych posiłków
ma krytyczny wpływ
na stan naszego zdrowia.

Pod koniec XX w. lekarze stanęli przed nowym wyzywaniem: to tzw. schorzenia cywilizacyjne. Choroby serca i układu krążenia, otyłość, cukrzyca, nowotwory, schorzenia na podłożu autoimmunizacyjnym stanowią dziś ogromny problem – zabijają miliony ludzi i pochłaniają lwią część budżetów opieki zdrowotnej rozwiniętych państw.

Medycyna żywienia jest odpowiedzą na potrzeby i możliwości XXI wieku

To w końcu razem z pożywieniem przyjmujemy składniki odżywcze, takie jak węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy, minerały, ale także… alergeny, bakterie, wirusy, grzyby, chemikalia, trucizny. I robimy to codziennie poprawiając lub pogarszając stan naszego zdrowia. Świadomość tego procesu stała się większa w czasach, w których w wielu miejscach świata pożywienia mamy pod dostatkiem.

Możemy korzystać ze sprawdzonej
wiedzy na temat żywienia i jego wpływu na zdrowie
w prowadzeniu profilaktyki i terapii wielu chorób.
Właśnie tym zajmuje się medycyna żywienia
.

Rozwój nauki i medycyny sprawił, że oprócz postępu w dziedzinie farmakologii, wielu badaczy zwróciło swoją uwagę na lecznicze oraz szkodliwe substancje w naszym codziennym menu, dzięki czemu dziś możemy w pełni korzystać ze sprawdzonej wiedzy na temat żywienia i jego wpływu na zdrowie w prowadzeniu profilaktyki i terapii wielu chorób. Właśnie tym zajmuje się Medycyna żywienia.

  • Opiera się na zasadzie, że od składników odżywczych zależy nasz stan zdrowia. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich procesów biochemicznych, od których to zależy funkcjonowanie naszego organizmu.
  • Leczy przyczyny, nie tylko objawy. Specjalista Medycyny Żywienia zaczynając indywidualną terapię szuka przyczyn, również tych genetycznych i sprzężonych z nimi środowiskowych oraz żywieniowych.
  • Bazuje wyłącznie na naukowych faktach (Evidence-Based Medicine). Specjaliści medycyny żywienia to osoby z kierunkowym wykształceniem współpracujące z lekarzami specjalistami z wielu dziedzin.
  • Nie niesie ze sobą efektów niepożądanych. W terapii stosuje wyłącznie dostępną na co dzień żywność, nieprzetworzoną, jak najczystszą, o potwierdzonym pochodzeniu i działaniu terapeutycznym – nie jest kolejną tabletką, która wchodzi w nieprzewidziane interakcje. Pomaga ograniczyć ilość przyjmowanych leków.
  • Jest kosztowo efektywna. Postępowanie żywieniowe polega na kształtowaniu świadomości Pacjenta, edukacji i zmianie w menu. Indywidualna Terapia Żywieniowa TM nie dodaje posiłków, a zmienia ich jakość, dzięki czemu nie obciąża kosztami Pacjenta. Globalnie pomaga ograniczyć koszty leczenia społeczeństw.
  • Ma charakter prewencyjny. W opinii Amerykańskiej Akademii Medycyny Prewencyjnej, medycyna stylu życia wraz z medycyną żywienia powinna być podstawowym elementem zapobiegania większości chorób cywilizacyjnych takich jak choroby układu krążenia, otyłość, alergie, cukrzyca.
  • Cieszy się uznaniem w środowisku medycznym. Od 2009 roku reprezentanci największych amerykańskich organizacji medycznych walczą w Kongresie Stanów Zjednoczonych o model służby zdrowia oparty o Lifestyle Medicine. W 2010 roku Kongres USA zdecydował o wprowadzeniu do pakietu ubezpieczeniowego Medicare programu intensywnej terapii żywieniowej Ornisha jako opcji terapeutycznej w niedokrwiennej chorobie serca, miażdżycy, hipercholesterolemii, nadciśnieniu, cukrzycy II i nadwadze.

ul. Śląska 4, 60-614 Poznań

Rejestracja od poniedziałku do czwartku
w godzinach 09.00 – 18.00

Punkt pobrań
w poniedziałki i środy od godz. 8.00 do 10.30

tel.: +48 514 033 727

?

UMÓW SIĘ NA WIZYTĘ

+48 514 033 727

Rejestracja od poniedziałku
do czwartku w godzinach
9.00 - 18.00